Virus, baciller, virus, feber, förkylning, virus osv.. En tuff december har jag lämnat bakom mig och spåren satt även med in i årets januari. Legat däckad på soffan med feber och de enda knop som gjorts har varit mellan säng och soffläge . Otroligt tungt att komma igång.  Det var inte så jag ville att mitt 2018 skulle sluta då det redan präglats av mycket sjukdom och skador som jag tidigare nämnt, och definitivt inte börja mitt 2019 med.

Tyvärr tror jag inte att jag är den enda som fyllt golven med näsdukar och levt på Alvedon och nässprej senaste veckorna. Jag har känt en viss stress att man hamnar efter i starten av 2019 när omgivningen runt om skuttar omkring och fyller livet med resor, träning, god mat och kickstart på jobbet. Men det kommer alltid möjligheter, så vad gör det. Trots att jag varje nyår lyckas tänka för mig själv, nytt år och ny start, så kan jag inte undgå att skratta åt mig själv för den kommentaren. Varför måste jag vänta till årsskiftet innan jag gör förändringar mentalt? Har du något nyårslöfte? Tjuvstartade du ditt mål och löfte i höstas eller är du den som “ska starta på måndag”, men aldrig tar dig för det? Varför vänta, varför inte imorgon? Oavsett om det är att träna mer för välmående, för en specifik tävling, tid, äta mindre skräpmat, sluta stressa, begränsa mobilanvändandet ect så behöver jag iallafall lite eftertanke för att hålla mig i rätt kurs och inte falla tillbaka till gamla vanor.

Det är viktigt att förstå och inse att motivationen inte alltid finns där men man gör det ändå. Lätt att flänga runt på sociala medier och läsa om alla powerkvinnor och män som dag in och dag ut sliter som djur på jobb, träning och i sitt familjeliv för att få vardagen att gå ihop. Men de motiverar sig på olika sätt och pusslar för att få ihop till att nå sina mål i livet, det är inspirerande!  Oavsett nivå på mål, tror jag det är viktigt att börja med små förändringar och inte förbjuda, det är 80 % av tiden som är nyckeln än att ha strikta regler som inte håller i längden. Släpp på kraven och låt inte stressen kväva. Hur gör du? Har du några bra tips på hur du håller dig motiverad och hur du gör när du vill förändra en vana du vill förbättra? Hit me!

Jag känner i alla fall att bollen är i rullning och äntligen har kroppen lite energi för att låta sig ansträngas igen, även fast jag känner att det är en lång resa framför. Denna helgen kom alldeles perfekt i tid för att drar igång med “kick-off” för att boosta kroppen med träning , mat och bra vila. Vad passar inte bättre än uppe på landet i Dalarna, på en gård som ligger ett stenkast bort från 5, 7, 12, 18 km naturspår av ypperlig kvalitet och där storstadsstressen är långt borta. En resa på drygt 6h upp från Göteborg begav vi oss uppåt i landet i torsdags innan vi nådde djupare snö på vidderna. Ett par timmar la vi på att få upp värmen i husen och få ordning på vattnet inför helgen innan vi kröp ner inför kommande dagars retreat.

Fredagen lovade strålande sol med lite inslag av stormen Jan som även så här “långt söderut” skulle kännas av. Med en tidig frukost tankade vi magarna och påfyllda vätskeblåsor med varm saft så bar vi oss bort till spåren. Vi rullade in först på spåren denna morgonen,  Jonathan och min pappa var med och vi hade en fin första runda på över 17km. Många höjdmeter så de fick allt stå ut med mitt stånkande och frustande i vissa partier, och ja ,jag fick slita även fast tempot var lugnt medans de hade en lugn tur…

Lovisa och Jonathan i längskidspåret

Ett rejält första långpass för mig på många veckor och ljumskarna började redan brännas efter 10km. Fikapaus med kaffe och saffransbullar som min mamma snällt skickade med fyllde vi magarna med vid ungefär halva rundan. Hemma på gården väntade rykande gulaschsoppa och vi mös ner i soffan framför skidorna, tog en powernap och en kopp kaffe innan vi skulle ge oss ut för runda nummer två. Jag och pappa åkte 5km rundan (även kallad pulkaspåret, då mina ljumskar var rätt möra från i fm) två varv medan Jonathan samlade lite mer höjdmeter. Varmdusch i boden var riktigt härlig. Mot kvällen stod tacos på menyn och det var tre hungriga vargar som svepte i sig buffén och landade i soffan framför handbollen. En kanonstart på en ledig helg.

Lördagen hade vi bestämt skulle få gå enligt fredagens vinnande koncept. Klockorna ställdes 30min tidigare för att komma ut på spåren före alla andra som skulle tänkas vara lediga denna lördag. Vädret trodde vi skulle vara sämre men vi möttes av en vindstilla morgon med sol som lätt skuggades i slöjmoln med drygt – 5 i luften.  Otroligt vackert att åka bland alla granar och myrar när solen stod lågt och värmde bakom oss i ryggarna. Åter över 17 km längdskidåkning  på förmiddagen och jag som trodde mina ljumskar var trötta igår… Hah den fick jag bita i. Svårt att få ner skidorna på vissa delar av backarna men åkte enligt plan i alla fall. Sänkte kraven idag och farten vilket gjorde färden mer hanterbar för luftrören. Lunchen fortsatte i soffan med resten av gänget och hejja på svenskarna som körde sprinten i längdskidor, svepte mer gulaschsoppa  och stoppa i oss massa gofika (fika minst två gånger per dag!) innan vi tog med oss skidorna ut för en andra tur.

Otroligt när jag redan skriver detta att dagen blivit söndag. Men efter en sådan här helg kan man knappats få söndagsångest! Idag bär det hemåt mot västkusten igen, sitter i skrivande stund i bilen som rullar ut från gården. Startade morgonen med ett sista skidpass. Klockan ställdes ytterligare 30min tidigare idag för att hinna med nedpackning av gården och resa hem i någorlunda tid. Idag hade väderappen skvallrat om lätt snöfall, vad vi möttes av? Det vräkte ner! Jag som hittills legat först i tåget under alla pass för att styra fart och takt lade mig tacksamt sist och min kära pappa fick spåra 😉

Något som slagit mig i efterhand är att jag haft exakt samma kläder på mig oavsett väder nu när jag blickar tillbaka på bilderna från helgen.  I vind, kyla och snöfall har mitt set från Fusion hålls mig varm utan diskussion. Rättare sagt HotFusion som visat sig vara helt awsome! Möjligen lite ensidig i sin färgkombination för den färgglade, dock passar de mig perfekt då de är stilrena, sitter som smäck och fyller sin funktion till 100%. Varför bryta ett vinnande koncept?!? Du hittar ditt set hos WESWIM.

Lovisa i träningskläder från Fusion

Denna helg har bjudit på snö, kyla, sol, energi, vila, träningsvärk och ömma ljumskar. En helg som varit efterlängtad och är så tacksam att jag kunde åka upp och göra det till en helg jag planerat, vilket jag tar mig in kommande veckas blöta pass (antar att västkusten kommer lösa det). Nu blickar jag framåt för en jobbvecka med många nattpass innan det nästa helg bär av mot varmare breddgrader.

På återseende och god fortsättning!

Längskidor i kläder från Fusion

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *