Det är lätt att slukas upp av alla nya och coola prylar som översvämmar oss. Nya saker till huset, hemmet, mina barn, min man, vänner och såklart till mig själv. Det finns de som väljer att köpa en väska från Gucci för dyra pengar eller kanske en Rolexklocka med stora stenar eller i gjord i guld – och det finns de som istället köper sig en ny våtdräkt eller ny cykel för samma dyra pengar. Jag behöver kanske inte förtydliga att jag tillhör den senare skaran.

Jag vill inte framstå som en person som vältrar mig i pengar och lyx utan vill snarare reflektera kring vad man faktiskt behöver ha för att hålla på med Swimrun och Triathlon och vad som kan vara bra att ha för att underlätta i sin träning. Det är lätt att påverkas av alla runt omkring och viljan att vara lika cool, snabb eller lika snygg som ”dom andra”. Viljan att passa in kan vara stor.

Tajt ekonomiskt

Redan som 20-åring tyckte jag att det verkade vara så roligt att hålla på med Triathlon, men hade då inte de ekonomiska förutsättningarna att hålla på med det. Min inställning kring träning har alltid varit ”less is more” och har lagt pengar på bra löparskor. Jag har fortfarande kvar min rosa mountainbike som jag köpte när jag var 16 år och köpte en begagnad racer som fungerar för mig. Den har tagit mig runt Vättern och fungerar perfekt när jag tränar, pendelcyklar och tävlar i Triathlon.

Kör ditt race och ingen annans!

Neopren – Hatar att frysa

Ingen har väl missat att jag älskar värme och hatar att frysa. När det kommer till neopren har jag allt och lite till skulle jag säga. Under de fem år som jag har håll på med simning och swimrun har jag provat många dräkter från flera olika fabrikat. Jag har lärt mig hur viktigt det är med rätt prylar för att underlätta träning och tävling.

Våtdräkterna har utvecklats snabbt under de senaste åren. Nya tillverkare har tagit sig in på marknaden och konkurrensen är stor. Det har också kommit nya produkter som pannband, mössor, underkläder, vantar och strumpor vilket är toppen för oss som vill förlänga utesäsongen.

När jag började 2014 fanns det inte dräkter med dragkedja fram. En del lämnade in sina dräkter och fick en dragkedja insydd. Det fanns inte heller dräkter som var gjorda för att springa i. De var tjocka i grenen och hade långa ben och långa ärmar. Att sätta saxen i en dräkt för 4000-5000 kr var rätt svettigt och krävde lite mod. Men absolut nödvändigt för att kunna röra sig under löpningen. Att springa i en simdräkt känns idag väldigt främmande och inget som jag rekommenderar.

Min första våtdräkt, en simdräkt med dragkedja bak. Klippta ben och långa ärmar för att hålla värmen.

Idag finns det en uppsjö med dräkter som är grymma att både simma och springa i. Själv är jag lång och smal och har också en lång överkropp. Jag är tunn över bröst, axlar och armar och behöver gå upp en storlek för att slippa att tryckas ihop på längden när jag springer. Nackdelen är då att jag upplever att det då ”spolar” vatten genom dräkten när jag simmar. Skulle egentligen behöva en dräkt som är STT (Small Tall Tall) men det har jag inte hittat ännu. Herrstorlekar blir för stora i överkroppen.

Jag har provat mängder med olika märken och modeller (Head, Orca, ARK, Colting, Huub, Sailfish) och tycker att ARK Arnö passar bra. Men också Orcas dräkter fungerar för mig. Båda är bra att springa i, men ändå varma när man simmar. Jag har precis provat Orcas nya RS1 2019 och den var väldigt bra då den är delad mellan byxa och överdel och då finns det mer stretch mellan axlar och gren.

För att kunna förlänga säsongen har jag även investerat i en neoprenmössa, ett pannband, handskar, strumpor och en heatseeker. En Heatseeker är som ett linne i tunt neopren som jag använder under våtdräkten, suveränt! Den går även att använda då det är varmt och man inte behöver en full dräkt.

Mitt tips:
Prova dräkt i vatten innan köp, gå upp en storlek om du köper en swimrundräkt. Gå ner en storlek och du köper en simdräkt. Unna dig lite extra prylar i neopren, det är det värt!

Klocka – Tryck och pip eller känsla av kontroll

Om man inte loggar sitt pass, så räknas det inte…eller?! Jag är en ingenjör och det lyser igen när det kommer till teknikprylar. Jag älskar appar, saker som piper och knappar som jag kan trycka på. Ju mer, desto bättre.

När jag började träna lite mer strukturerat hade jag det lite ansträngt ekonomiskt. Jag pluggade och hade inte riktigt fokus på ”onödiga och lyxiga” prylar. Då skrev jag ner mina pass i excel (ja, jag älskar excel) och summerade distanser, puls och fart varje år. Jag mätte rundor på någon hemsida som jag inte längre minns. Det var väldigt omständligt, men fungerade…ett tag.

Jag fick min första löparklocka till slut och den kunde mäta puls och tid…inte fart då det inte var så vanligt med GPS på den tiden. Till slut kunde jag addera en dosa på foten som kunde ge min ungefärliga fart. Började då inse att det var rätt smart med en GPS klocka.

Efter det har jag bytt upp mig ett antal gånger och har provat både Polar och Garmin. Personligen gillar jag Garmin bäst, med det är nog bara en bekvämlighetsgrej då jag har vant mig vid dess knappar och hur appen fungerar. Väldigt roligt att kunna addera bilder och kunna titta tillbaka och minnas roliga äventyr.

Min första Garmin var en 920XT och den var toppen, fast inte så snygg och hade inte heller möjlighet att mäta Swimrun, alltså toggla mellan löpning och simning. Jag bytte då till en Garmin 3S som är den mindre modellen anpassad för en smalare handled. Det är en snygg klocka som känns prydlig på handleden, tyvärr tycker jag att det är svårt att se på displayen, jag börjar se för dåligt helt enkelt.

Gamla damen har nu köpt sig en Garmin 5 istället. En stor klocka med allt och lite till. En stor display, massor av appar, fina kartor i färg och musikspelare…som jag inte använder.

Så roligt med onödiga appar till klockan. Klart klockan skall julpyntas.

Mitt tips:
Köp en klocka som är snygg och funktionell. Dubbelkolla att du kan läsa på skärmen när du tränar.

Simglasögon – måste se bra ut

Ohhh…my god, detta är en utmaning. Vet inte hur många glasögonmodeller jag har haft. Stora, små, barnmodell, färgade, klara, breda, smala och säkert något mer som jag redan har glömt av.

När jag började med swimrun och öppetvattensimning var det ganska vanligt med stora glasögon, idag ser jag dem inte så ofta. Det var ganska skönt att se mycket och täcka större del av ansiktet. Nu är jag mest noga med att det skall vara lätt att sätta på och av sig under färd…och att de skall vara snygga. Fåfäng…njaa, OK, lite då.

Jag har provat Colting, Zoggs, Orca, Head, Zone3, Aqua sphere, Speedo, Tyr och Aquarapid. Har faktiskt inte provat Malmsten, de där hårda sakerna som eliten använder. Får väl se om jag skall ge dem en chans framöver.

Mina favoriter för tillfället är Zone3 attack. De är smala och passar mitt lite mindre ansikte. De har fotokromatiska glas som hjälper till att undvika att man blir bländad i solen och fungerar även bra inne i simbassäng utan att de blir för mörka. De har ett relativt mjukt gummi runt ögonen som inte ger allt för stora pandaögon efter simningen och de sitter bra utan att behöva spänna bandet för mycket. Simglasögon skall alltså sitta fast i ansiktet utan att bandet används, då är det bra passform och de brukar inte läcka.

Och det där med imma, hur svårt kan det vara? Allt immar! Framförallt när man simmar lite längre. Det är så jobbigt under tävling när man försöker sikta och ser ingenting. Ingen höjdare att försöka skölja ut glasögonen samtidigt som man ligger och skvalpar bland hetsiga simmare. Big no, no!

Jag har provat antifogspray, men känner att det inte kan vara så bra med spray så nära ögonen. Tyckte inte heller att det hjälpte nämnvärt heller faktiskt. Har även provat diskmedel, saliv eller bara att skölja med hederligt kranvatten. Tycker nog att det bästa är att bara skölja dem under kranen och när de har hängt med ett tag går jag över till att gnugga med lite diskmedel. Sista utvägen är att unna sig ett par nya, fina glasögon.

Colting simglasögon – utlottningspris på GBG swimrun

Mitt tips:
Unna dig nya fina glasögon inför en viktig tävling, test dem bara en gång innan. Då håller de sig immfria i alla fall under tävlingen.

Öronproppar – va, vad säger du?

Det har visat sig, efter lite simning, att jag har känsliga öron. Jag får vatten i öronen, får lätt irritation i öronen och blir yr. För att undvika detta simmar jag alltid med öronproppar.

Som tur är finns det även inom detta en uppsjö av varianter. Stora öron, små öron, långa, korta, men band, utan band, i silikon, i plast osv.

Jag tycker att de som ser ut som julgranar är de bästa. Då kan jag höra men samtidigt undvika att vatten tränger in i örat. De som är platta i handtaget tycker jag är bra få då trycker inte mössan på själva proppen.

Lite olika öronproppar. Mina favoriter är de blå granarna längst ner.

Ser inte heller ett behov av snöre eftersom det är lätt att trassla in sig och istället lyckas dra ut proppen. När jag förbereder mig eller är klar lägger jag dem i mina långa strumpor, grymt ställe för förvaring.

Mitt tips:
Använd öronproppar om du blir yr eller har lätt för att få inflammation i öronen.

Dolme – Flytetöj är sköj

Vem kom på ordet dolme? Är ju jätteroligt (nästan på gränsen till pinsamt) varje gång jag skall berätta vad jag håller på med och vilken utrustning vi använder. Är det någon som vet vad denna galenskap kommer från?

Även inom detta område har det hänt en hel del på bara de 5 år som jag har hållit på. I början var det ganska små dolmar som cirkulerade, men de blev snart större och större. Ett tag skulle man ha flytkraft i låren eller på smalbenen. Jag har såklart testat allt och tycker dolme är att föredra. Har sett fantastiska kreationer gjorda med petflaskor och andra diverse gummiprylar. Ser tyvärr inte detta numera. Kanske det dyker upp något roligt i sommar?

Flytkraft på låren kan ha en tendens att skava när man springer och det är svårt att få samma flytkraft som i stor dolme. För mig har rörisolering på smalbenen inte alls fungerat. Jag känner mig som en banan och får bara ont i ryggen då benen flyter upp för mycket.

Jag har provat olika dolmar och tycker att den nya från ARK är toppen och snygg. Tycker även att den klassiska modellen á la simdyna Rollo även fungerar väldigt bra.

Mitt tips:
Använd dolme, det går snabbare i simningen.

Simboj – Min livlina

Jag har stor respekt för vatten och för mig är det väldigt viktigt att tänka på säkerhet när jag simmar. I havet är vi simmare pyttesmå och är nästan omöjliga att se från båtar och andra vrålåk. När jag simmar har jag alltid (även med andra) en simboj på mig. Den kan jag hänga på om något skulle hända och jag syns klart och tydligt.

Vissa tävlingar har faktiskt krav på simboj och det tycker jag är väldigt bra. Får se om detta blir mer utbrett framöver då det faktiskt tyvärr sker olyckor med dödlig utgång varje år.

Mitt tips:
Unna dig en simboj, en billig livförsäkring när du är ute och simmar.

Paddlar – Vad har du på händerna?

Fart är skoj! Med paddlar får man fart, men man blir också väldigt trött i armarna. Utmaningen är att hitta ”lagom” stora paddlar för sina muskler.

Min första var ett par handskar med simhud, hjälpte inte mycket…men det var en början. Efter det köpte jag större och större och nu använder jag de klassiska platta färgglada paddlarna. Jag har två olika storlekar som jag använder beroende på hur långa sträckor jag kör och hur stökigt vatten det är. När det är stora vågor är det skönt att ha lite större paddlar som får bättre tag.

Jag gillar att planera och ha lite koll, så jag brukar skriva upp banan med spritpenna på paddlarna. Det går sedan att ta bort med bensin.

Det finns även flera olika teknikpaddlar som jag även använder när jag simmar inne i simbassängen. Ett par som har som en liten fena på sig, de hjälper till att hitta balansen i taget och undvika att man skär in mot mitten eller vrider händerna på konstigt sätt.

En annan modell är de som man bara sticker i tummarna, då måste man jobba med handleden och draget för att undvika att de ramlar av händerna.

Mitt tips:
Testa lite olika teknikpaddlar under vinterhalvåret, det är väldigt utvecklande och roligt. Träna med paddlar om du tycker fart är roligt.

Fenor – Tänk om det allt hade känns såhär

Fart, fart, fart! Asså…jag känner mig så snabb när jag har fenor. Det känns som man flyger fram i bassängen. Önskar jag hade större fötter.

Jag använder fenor i simbassäng för att kunna slappna av och kunna träna mer fokuserat på överkroppen. Armar, sträckning, hand, handled, catch, vridning och andning såklart. Det enda negativa är att när man tar av sig fenorna så känns det som man sjunker och tappar all fart.

Sedan är det ju alltid roligt att färgmatcha sina prylar.

Mitt tips:
Testa att simma med fenor och upplev farten och flytet man upplever.

Tempotrainer – min egna vuxen-Tamagotchi

Saker med knappar som piper är skoj. Att den sedan är gul och fin gör ju saken ännu bättre. Jag kom i kontakt med tempotrainer i samband med att jag simmande med Simcoachen.

Jag är ny på simning och har haft lite svårt att veta hur jag lägger upp min träning för att utvecklas. Denna pryl hjälper mig att utmana mig i både frekvens och tempo.

Mitt tips:
Testa detta, det är roligt och utvecklande och du får ha ytterligare en pipande gullig sak att leka med. Sök på CSS och läs lite om tempotrainer träning eller boka ett pass med Simcoachen.

Sportslick – ett glatt liv

Vaselin och andra kletiga salvor kan slänga sig i väggen. Detta är lyxvarianten på markanden! Den är dyr, men dryg och såååå fruktasvärt bra.

Jag smörjer mig alltid i nacken och runt armhålorna för att undvika skav är jag simmar. Har man fått skav vet man att det vill man inte ha igen. Köttiga sår som inte läker i saltvatten gör väldigt ont. Var bara lite försiktig så det inte kommer kladd på glasögonen, det är jobbigt att få en fettfläck mitt i synfältet.

Man kan även smörja vid fötter och handled för att underlätta på och avtagning av våtdräkten. Brukar även använda den när jag springer för att slippa skav mellan tårna, som sagt jättebra.

Mitt tips:
Det går inte att leva utan Sportslick (jag är inte sponsrad, bara frälst). Livet blir glatt och gött!

Min slutsats

  • Unna dig mer neopren så att utesäsongen blir längre.
  • Se till att se bra ut och undvik imma på glasögonen.
  • Köp en tub Sportslick och namna den, den har en tendens att ha ben.
  • Investera i saker som piper och är fina, det är roligt.
  • Vill du vara snabb, köp ett par fenor och en stor, lätt dolme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *